Menu Sluiten

Model Race Genk vraagt steun van RC-rijders in huidige Corona crisis

Open brief MRG  

Het nu bijna 20 jaar oude Model Race Genk vzw hoorde van vele RC‑rijders jaren geleden de wens voor een nieuwe outdoor asfalt piste van correcte omvang en met faciliteiten voor nationale en internationale wedstrijden. MRG ging daar mee aan de slag. Na veel overleg met de stad Genk en de provincie werd de hobby voor het racen met telegeleide wagens met brandstofmotoren opgenomen in een beleidsnota voor permanente trainingsfaciliteiten voor gemotoriseerde sporten. Het motorsportrecreatiedomein van Horensbergdam werd de enige mogelijke locatie, en die kans werd toen met 2 handen gegrepen. Dankzij de financiële steun van startende leden, de bestuursleden, sponsors en de subsidieregeling van stad Genk ging het project snel van start. In juli 2009 werd de bouwaanvraag goedgekeurd en minder dan 1 jaar later was een mooie baan met een degelijke rijdersstelling, toiletruimte en gezellige kantine realiteit. Op 6 juni 2010 was er een eerste wedstrijd met deelnemers uit heel België en Nederland.
Vele RC-piloten waren enthousiast over de nieuwe permanente baan.


Het ledenaantal van meer dan 100 leden in 2010 en 2011 gaf aan dat er toekomst zat in het project en dat er zonder tegenspoed ook geen financieringsproblemen zouden zijn. Dat mooie ledenaantal daalde jammer genoeg snel. De populariteit van de hobby was wel wat gedaald, maar de voornaamste reden van deze grote terugval in aantal clubleden is het gekende probleem van stofoverlast. Geregeld zorgt stof op het asfalt, afkomstig van het naastgelegen motorcross circuit, voor een slechte grip waardoor goed rijden moeilijk of onmogelijk wordt. Ondanks de continue inspanningen van de motorcross club om deze overlast te beperken door het bevochtigen van hun ondergrond, volstaat het niet om zonder een grondige schoonmaakbeurt op de MRG asfaltpiste te rijden met telegeleide wagens. Het recreatieve rijden tijdens de week en in het weekend wordt hierdoor quasi onmogelijk. Heel veel recreatieve rijders haken af en vandaag bestaat de groep van een 30-tal leden voornamelijk uit rijders die de club willen blijven steunen en er graag ook aan enkele clubkampioenschap wedstrijden deelnemen, of zelf af en toe trachten te rijden op het circuit na een wedstrijdweekend. Naast een grote financiële impact heeft het lage ledenaantal ook gevolgen voor de clubwerking, waar minder vrijwilligers zich steeds harder dienen in te spannen voor het onderhoud van de accommodatie. Als bestuur willen we al die helpers van de voorbije jaren dan ook nogmaals danken voor hun inzet. Net als de sponsors die ons de voorbije jaren trouw zijn gebleven, zorgen zij er voor dat de club er nog steeds staat, ondanks moeilijke omstandigheden. (Voor degenen die er aan zouden twijfelen, alle medewerkers van de club, inclusief het bestuur, werken vanaf de start zonder enige vorm van vergoeding.)
De nationale en internationale wedstrijden, waarvan er jaarlijks zo’n 10 worden georganiseerd te MRG, waren de laatste jaren DE grote bron van inkomsten. Dit zowel via inschrijvingsgelden als ook goede kantine inkomsten tijdens de wedstrijdweekends. Het wegvallen van deze wedstrijden door de Corona crisis betekent dat onze club, net zoals vele andere organisaties, nu financieel heel hard getroffen wordt. Geen wedstrijden = geen inkomsten uit deze wedstrijden = geen geld om de rekeningen en kredietaflossingen te betalen en de accommodatie verder te onderhouden.

Nu het heel onwaarschijnlijk is dat we dit jaar nog grote nationale competities zullen zien, wil de club kijken naar de solidariteit in de RC-gemeenschap om overeind te blijven. Het bestuur heeft vorig jaar reeds beslist niet langer zelf de financiële tekorten aan te vullen. De wil binnen het bestuur om verder te gaan, blijft er wel. We zullen zoals de voorbije jaren streven naar een permanente oplossing voor de stofoverlast. Dat is de enige effectieve oplossing om terug een gezonde club te worden. Maar in alle eerlijkheid, ook deze oplossing zal, eens goedgekeurd door alle partijen, om een nog ongekende grote financiële inspanning vragen. Hoe we dat kunnen realiseren is echter momenteel nog niet aan de orde.

We schrijven deze open brief naar de RC-gemeenschap om duidelijk te maken dat de club zonder de steun van RC-rijders dit Corona jaar niet zal overleven. We weten als bestuur maar al te goed dat er rijders zijn die persoonlijk ook hard getroffen zijn door de Corona-maatregelen, andere rijders zitten in een situatie waar ze geen inkomensverlies hebben, maar jammer genoeg hun hobby niet kunnen beoefenen en er bijgevolg wel heel wat minder aan uitgeven. Aan hen vragen we financiële steun om met hun “uitgespaarde” geld de club te laten overleven.
De inschrijvingsgelden die we normaal in 2020 op de geplande wedstrijden zouden ontvangen, volstaan om ons als club dit jaar te overbruggen naar 2021.
Met andere woorden, het volstaat dat iedere piloot zijn inschrijving voor een door hem geplande wedstrijd te Genk betaalt, wel wetende dat hij die wedstrijd niet zal kunnen rijden, aangezien we die nu immers niet mogen/kunnen organiseren. Het enige wat we als club momenteel kunnen en ook zullen doen, is er voor te zorgen dat de baan in orde is om er op die geplande wedstrijddag ook vrij te kunnen rijden. Momenteel is dat vrij rijden nog met een gesloten kantine, enkel het toilet-gedeelte is open. Wanneer de regels het in de komende weken toelaten, zorgen we voor de mogelijkheid om aanwezigen van drank en eten te voorzien, bv. via afhaal principe.

Piloten die MRG op deze schappelijke wijze wensen te steunen, kunnen zich via MyRCM inschrijven op de geplande wedstrijden. Deze inschrijving is dan te betalen via PayPal of Payconiq of via overschrijving (BE85 0682 5180 0206  BIC: GKCCBEBB). Rijders die betaald hebben, komen op de inschrijvingslijst met aanduiding dat ze betaald hebben, waarmee ze dan automatisch ook een dag licentie krijgen om vrij te trainen. Enkel indien we over het voorlopige maximum van 30 aangemelde rijders gaan, zullen we iedere ingeschreven piloot contacteren om te horen of hij/zij effectief ook wenst te komen trainen op die dag.

Om rijders of andere sympathisanten die liever anoniem wensen te steunen die mogelijkheid te geven, kan een donatie via Payconiq, PayPal of door overschrijving (BE85 0682 5180 0206  BIC: GKCCBEBB).

We hopen op de solidariteit binnen de groep van RC-rijders om het verdere bestaan van de club te verzekeren zodat er volgend jaar een vervolg komt aan de mooie reeks van in totaal 25 FBA-BK’s, 20 Nomac-NK’s, 8 RC-Le Mans Pro10 races, 9 Tamiya-cup wedstrijden, 4 Kyosho-cups en 29 andere internationale wedstrijden op MRG.

Velen onder jullie waren er bij op meerdere van deze wedstrijden en zullen in de komende jaren nog wel eens een wedstrijd wensen te rijden in Genk. We rekenen daarom op jullie steun.
We hadden ons 20-jaar jubileum liever anders gezien, maar kijken nu uit om met jullie hulp door de crisis te komen om dan in 2025, samen met jullie, in een goede gezondheid en gunstigere omstandigheden het 25-jarige jubileum te kunnen vieren.

Hou het veilig, zorg goed voor u zelf en anderen,
en alvast dank aan allen die de club nu financieel willen steunen!

Het bestuur van Model Race Genk vzw.

Wedstrijden op kalender 2020 : weblinks naar MyRCM-inschrijving Datum
1 BK MRG 1/8 7 Juni 2020 7/jun
2 NK BC08 BC10 MRG 14 Juni 2020 14/jun
3 NK BC05 MRG 5 Juli 2020 5/jul
4 Tamiya Cup MRG 19 Juli 2020 19/jul
5 Open Club : 1/8 + 1/10 , IC & Electro 26 Juli 2020 26/jul
6 BK Electro MRG 2 Aug 2020 2/aug
7 GP MRG 1/8 & 1/10.; IC & Electro 30 Aug 2020 30/aug
8 Open Club : 1/8 IC + 1/8 Electro + RC Le Mans 4 Oktober 2020 4/okt

Onze trouwe sponsors: